სამზარეულოს ატრიბუტებიდან მაცივარი ყველაზე მეტად გამორჩეული და ძვირადღირებული ნივთია, ამიტომ იმისათვის რომ სწორი და ღირებული არჩევანი გააკეთოთ, სასურველია სანამ მაცივრის შესაძენად წახვალთ, კარგად ჩამოყალიბდეთ როგორი მაცივარი გსურთ და წინასწარ მიიღოთ ამის შესახებ სასარგებლო ინფორმაცია, რაც გაცილებით გაგიადვილებთ არჩევანის გაკეთებას.
მაცივრის ზომები და მოცულობა
არ ენდოთ ზედაპირულად, თვალით განსაზღვრულ ზომას, ამან შეიძლება მოგატყუოთ, ამიტომ ზუსტად გაზომეთ იმ ადგილის სიმაღლე, სიგანე და სიღრმე, სადაც თქვენი მაცივარი უნდა დადგათ.
გარდა ამისა არ დაგავიწყდეთ გაზომოთ სახლში შესასვლელი კარები და შეადაროთ მისი ზომები მაცივრის ზომებს. ამით თავიდან აიცილებთ ზედმეტ პრობლემებს.
რაც შეეხება მაცივრის ზომებს - გაბარიტების მიხედვით მაცივრები შეიძლება დავყოთ სამ ძირითად ჯგუფად - პატარა, საშუალო ზომის და დიდგაბარიტებიანი მაცივრები.
პატარა მაცივრები
ასეთი მაცივრები ძირითადად ერთკამერიანია, ზედა ნაწილში საყინულე განყოფილებით.
არსებობს მოდელები, რომელსაც შეიძლება საყინულე განყოფილება არ ქონდეს.
მაგრამ ძირითადად გავრცელებულია პატარა ზომის ორკამერიანი მაცივრები (მაცივრის კამერასა და საყინულე კამერას ცალ-ცალკე კარები გააჩნია).
პატარა მაცივრები ოპტიმალურია პატარა ბინისთვის, ოფისისთვის, აგარაკისთვის და სასტუმროსთვის. ასევე როცა დამატებით იაფფასიანი მაცივრის შეძენა გსურთ.
საშუალო ზომის მაცივრები
ასეთ მაცივრებს ”ევროპული” ტიპის მაცივრებს უწოდებენ.
საშუალო ზომის მაცივრები ითვლება ოჯახურ პირობებში სტანდარტულ, ყველაზე გავრცელებულ მოდელად და შესაბამისად მათი ასორტიმენტიც საკმაოდ მრავალფეროვანია.
თუმცა თუ ”ევროპული” ტიპის მაცივარი ძალიან მაღალია (210-250 სმ), მის ნაკლს შეიძლება წარმოადგენდეს ის, რომ დაბალი სიმაღლის ადამიანი შეიძლება ვერ მიწვდეს მაცივრის ზედა თაროებს. ამიტომ, მაცივრის არჩევანის მომენტში, ყურადღება მიაქციეთ მის სიმაღლეს, რათა იგი ხელმისაწვდომი იყოს ოჯახის ყველა წევრისთვის.
დიდგაბარიტიანი მაცივრები
დიდი ზომის მაცივრებს შორის გამოირჩევა ”Side-by-Side” მოდელის, ეგრეთ წოდებული კარადა-მაცივრები, რომელსაც გვერდი-გვერდ ორი კარები გააჩნია (მაცივრის და საყინულე კარადის).
არსებობს ასეთი მაცივრების მოდელები, რომელთაც ყინულის დამზადება, წყლის გაციება, გათბობა, გაფილტვრა და ჩამოსხმა შეუძლია.
ზოგიერთ მოდელს კარებში 15 დიუმიანი ფერადკრისტალური ტელევიზორიც აქვს ჩამონტაჟებული.
ასეთი მაცივრები იდეალურია დიდი სამზარეულო-ბარის და ქალაქგარეთ დიდი აგარაკის პირობებში.
მოცულობა მაცივრის მოცულობა საშუალებას უნდა იძლეოდეს, არ განათავსოთ პროდუქტები ერთმანეთთან ძალიან მჭიდროდ. რადგან მათ შორის აუცილებელია თავისუფალი სივრცე ჰაერის ცირკულაციისთვის.
პატარა ზომის მაცივრების საერთო მოცულობა მერყეობს 200 -300 ლიტრამდე. აქედან მაცივრის კამერაზე მოდის 150-250 ლიტრი, ხოლო საყინულე კამერაზე 40- 60 ლიტრი.
საშუალო ზომის ”ევროპული” მაცივრების საერთო მოცულობა მიახლოებით 300 დან 450 ლიტრამდეა. აქედან მაცივრის კამერაზე მოდის 250-350ლიტრი, ხოლო საყინულე კამერაზე 60-100ლიტრი.
დიდგაბარიტიანი მაცივრების საერთო მოცულობა მიახლოებით 400-700ლიტრამდეა. აქედან მაცივრის კამერაზე მოდის 300-500, საყინულე კამერაზე 100-200 ლიტრი.
კამერების რაოდენობა და განლაგება
ძირითადად არსებობს ერთკამერიანი და ორკამერიანი მაცივრები. თუმცა გვხვდება სამკამერიანი მაცივარიც, რომელმაც ვერ მოიპოვა პოპულარობა და არ არის გავრცელებული იმის გამო, რომ კამერებს შორის ტიხრები საკმაოდ ამცირებს მაცივრის მუშა, სასარგებლო მოცულობას.
ერთკამერიანი მაცივრები უკვე იშვიათად გვხვდება. საყინულე განყოფილება მასში ან საერთოდ არ არსებობს, ან ძალიან პატარაა და მოთავსებულია მაცივრის ზედა ნაწილში. ასეთ მაცივრებს ერთი საერთო კარი გააჩნია.
ორკამერიან მაცივარს ძირითადად ორი კარი აქვს, მაცივრის და საყინულე კამერებისთვის ცალ-ცალკე. ასეთი მაცივრები ორი ტიპისაა:
პირველი ტიპი - როცა მაცივრის კამერა განთავსებულია ქვემოთ, საყინულე კამერა კი ზემოთ.
მეორე ტიპი - მაცივრის კამერა განთავსებულია ზემოთ, საყინულე კამერა კი ქვემოთ. მომხმარებელთა უმრავლესობა ძირითადად სწორედ ორკარარიან და ორკამერიან მაცივრებზე აკეთებს არჩევანს.
ერთ-ერთი აქტუალური კითხვა ორკამერიანი მაცივრის შერჩევისას არის ის, თუ სად უნდა ქონდეს მაცივარს საყინულე კამერა, ქვემოთ თუ ზემოთ.
თუ თქვენ უპირატესობას გაყინულ პროდუქტებს და ნახევარფაბრიკატებს ანიჭებთ, აირჩიეთ მაცივარი, რომელსაც საყინულე კამერა ზედა ნაწილში აქვს განთავსებული, რადგან ხშირად არ მოგიწიოთ ჩაცუცქვა და წელში მოხრა.
ასეთი მოდელები უფრო დიდი ტევადობით გამოირჩევა, თუმცა დიზაინის გამო ხანდახან რთულდება მაცივრის კამერის ქვედა თაროდან პროდუქტის გამოღება. ასევე ხშირია შემთხვევა, როცა გავიწყდებათ საყინულის სიღრმეში შენახული პროდუქტი.
ასეთი მოდელების ტევადობა შედარებით ნაკლებია, მაგრამ სამაგიეროდ მაცივრის კამერის ხშირად გამოსაყენებელი განყოფილებები თვალის სიმაღლეზეა განთავსებული და პროდუქტები ადვილად ხელმისაწვდომია.
ასეთი მოდელები შედარებით ნაკლებ ელექტროენერგიასაც მოიხმარს. ასევე გაითვალისწინეთ, რომ თუ მაცივარი 2 და მეტი მეტრი სიმაღლისაა, უმჯობესია თუ მისი საყინულე კამერა ქვედა ნაწილში იქნება განთავსებული.
მაცივრის კამერა
მინის თაროების უპირატესობა იმაში მდგომარეობს, რომ მტკიცეა, ადვილად სუფთავდება, უფრო ესთეტიურად და ლამაზად გამოიყურება. ცხაურა ზედმიწევნით დასუფთავებას მოითხოვს, სამაგიეროდ ის ხელს უწყობს მაცივრის კამერაში ჰაერის ცირკულაციას.
საერთოდ კი იცოდეთ, რომ პლასტმასის გარდა ყველა თარო გამძლე და მოსახერხებელია. მთავარია კამერაში იყოს მრავალრიცხოვანი სამაგრი, რაც საშუალებას მოგცემთ ცვალოთ კომბინაციები სიმაღლის მიხედვით.
კამერის პირველ თაროზე ხშირად თავსდება მეტალის ბოთლების სადგარი, სადაც შეგიძლით ბოთლები ჰორიზონტალურ მდგომარეობაში დაალაგოთ. ქვედა ნაწილში კი განთავსებულია ხილის და ბოსტნეულის შესანახი კონტეინერები.
რაც უფრო ხარისხიანია მაცივარი, მით მეტი მოსახერხებელი თარო და სათავსო აქვს მას.
თითქმის ყველა მაცივარს კარების შიდა მხარეს განლაგებულია რამდენიმე თარო წვრილმანი პროდუქტებისთვის (მაგ პოლიეთილენის კოლოფში მოთავსებული რძე, ხაჭო, არაჟანი). სათავსოები გამჭვირვალე ხუფით, თაროებზე განლაგებულია კვერცხის ცხაურა და საკარაქე. ქვედა თაროები ძირითადად ბოთლებისთვისაა გათვალისწინებული.
საყინულე კამერა
საყინულე კამერის ძირითადი კრიტერიუმი საჭირო მოცულობა და განსაზღვრული ტემპერატურის შენარჩუნების უნარია. სხვადასხვა ტემპერატურის პირობებში პროდუქტები დიდი ხნის განმავლობაში ინახება.
ერთი კვირის განმავლობაში პროდუქტის შესანახად - 6 გრადუსი ტემპერატურაა საჭირო (ასეთ მაცივარს ერთი ვარსკვლავი აქვს).
ერთი თვის განმავლობაში შესანახად - 12 გრადუსი (ასეთი მაცივარი ორ ვარსკვლავიანია).
სამი თვის განმავლობაში შესანახად - 18 გრადუსი (ასეთი მაცივარი სამ ვარსკვლავიანია).
თუ შესაძლებლობა გაქვთ ტემპერატურა - 18 გრადუსზე ქვემოთ დასწიოთ, შეგიძლიათ მინიმუმ ნახევარი წელი არ ინერვიულოთ თქვენს პროდუქტებზე (ასეთი მაცივარი ოთხ ვარსკვლავიანია).
მაცივრის კომპრესორი
ერთ კომპრესორიან საშუალო თუ დიდი მოცულობის მქონე მაცივარში ძრავი ერთდროულად მუშაობს საყინულე და მაცივრის კამერაზე. კომპრესორი ორივეს ერთდროულად აციებს, თუმცა დამატებით ელექტროენერგიის ხარჯზე. ერთ ძრავიანი მაცივარს არ შუძლია სწრაფად გააციოს პროდუქტების დიდი რაოდენობა.
თუ მაცივარი მოიცავს ორ განყოფილებას (საყინულეს და მაცივრის კამერას ) და ეს კამერები საკმაოდ მოცულობითია, რა თქმა უნდა უმჯობესია ორი კომპრესორი. ამ შემთხვევაში თითოეული კომპრესორი მხოლოდ მისთვის მკაცრად განსაზღვრულ განყოფილებას გააციებს და თითოეული კამერისთვის ტემპერატურასაც ცალ-ცალკე დაარეგულირებს. ბაზარზე არსებულ მოდელთაგან ძალზედ იშვიათად გვხვდება როცა ამ ფუნქციას ერთკომპრესორიანი მაცივარი უზრუნველყოფს.
გარდა ელექტროენერგიის ეკონომიისა, ორკომპრესორიანი მაცივრის დამატებითი ღირებულება იმაშიც მდგომარეობს, რომ ნებისმიერ დროს, საჭირო მიზეზის შემთხვევაში, შეგიძლიათ გათიშოთ ერთ-ერთი თქვენთვის სასურველი განყოფილება რამე მიზეზით, მაგალითად დაასუფთაოთ იგი ისე, რომ მეორე განყოფილებას ფუნქციონირებაში ხელი არ შეეშალოს.
ჩვენს ბაზარზე არსებული მაცივრები ძირითადად ერთკომპრესორიანია, ასეთ შემთხვევაში, თუ მაცივარი დიდგაბარიტიანია, კომპრესორი მძლავრი და ხარისხიანი უნდა იყოს, რათა მაცივრის გამართული მუშაობა უზრუნველყოს.
გალღობა არსებობს სამი ტიპის გალღობის სისტემა, მექანიკური (ხელის), ნახევრად ავტომატური და ავტომატური: მექანიკური (ხელის) გალღობის სისტემა - ნიშნავს, რომ მაცივარი წელწადში ერთხელ მაინც სრულიად გამორთოთ, გამოიღოთ საყინულე კამერაში მოთავსებული პროდუქტები და დაელოდოთ, სანამ წარმოქმნილი ყინული სრულიად არ გადნება. შედეგად წარმოქმნილი წყალი უნდა ამოტუმბოთ, კამერა კი გარეცხოთ და გაწმინდოთ.
ნახევრადავტომატური გალღობის სისტემა - გულისხმობს გალღობის პროცესის რეგულარულად ჩატარებას (რეკომენდაციის შესაბამისად). თუმცა ამ შემთხვევაში პროცესი მარტივად ხდება, თქვენ მხოლოდ ხელს აჭერთ გალღობის ღილაკს, რის შედეგადაც ყველა პროცესი-ყინულის გალღობა, კომპრესორის მუშაობა, წყლის გადაღვრა და აორთქლება ხდება ავტომატურად, თვალისთვის შეუმჩნევლად.
ავტომატური გალღობის სისტემა - ნიშნავს იმას, რომ მაცივარი თავად ”განსაზღვრავს” როდის სჭირდება მას გალღობის რეჟიმში გადასვლა. ეს პროცესი შეიძლება განხორციელდეს ან წვეთოვანი სისტემით, ე.წ. ”მტირალა” კედლის საშუალებით, ან No Frost სისტემით.
წვეთოვანი (”მტირალა” კედელი) მუშაობის პრინციპი ასეთია - კომპრესორის მუშაობის პროცესში მაცივრის კამერის უკანა კედელზე წარმოიქმნება თხელი ყინულის თრთვილი. გარკვეული პერიოდის შემდეგ კომპრესორი ჩერდება, თრთვილი, კედელში არსებული ამაორთქლებლის (გამათბობელი ელემენტის) საშუალებით იწყებს დნობას, იქცევა წყლად და ჩაედინება კომპრესორზე მოთავსებულ სპეციალურ ავზში. კომპესორის მუშაობის პროცესში ავზი თბება და წყალი ორთქლდება.
ეს პროცესი თქვენთვის შეუმჩნევლად მიმდინარეობს. ეს სისტემა გამოიყენება ბევრ თანამედროვე მაცივარში. მისი საშუალებით მაცივარში ტენიანობა ნარჩუნდება.
ამ დროს, თრთვილი არა კამერის კედელზე, არამედ გამათბობელ ელემენტზე წარმოიქმნება, რომელიც მაცივრის კედელშია მოთავსებული და თვალით არ ჩანს. იქმნება შთაბეჭდილება, რომ თრთვილი არ არსებობს, სინამდვილეში რამოდენიმე საათის შემდეგ ვენტილიატორი ჩერდება და ხდება გამათბობელი ელემენტის ჩართვა, რომელიც ადნობს თრთვილს, წყალი ჩაედინება ავზში და ორთქლდება.
No Frost სისტემის მაცივრებმა ვერ შეძლეს ბაზრიდან ჩვეულებრივი მაცივრების განდევნა, რადგან ასეთ სისტემას გააჩნია თავისი მინუსები. ის ხარჯავს უფრო მეტ ელექტროენერგიას, შთანთქავს ტენს, რის გამოც პროდუქტი შეიძლება ზედმეტად გამოშრეს (ამიტომ რეკომენდირებულია იგი შეფუთულ მდგომარეობაში შეინახოთ). მის მინუსად შეიძლება ჩაითვალოს აგრეთვე ხმაურის შედარებით მაღალი დონე კომპრესორისა და ვენტილიატორის ერთდროულად მუშაობის გამო.
მიუხედავად ამისა, No Frost სისტემას, მაინც უდაოდ დიდი უპირატესობა აქვს მშრალად გაყინვის და კამერის შიგნით ტემპერატურის თანაბრად განაწილების თვალსაზრისით.
გაითვალისწინეთ, რომ მაცივრის და საყინულე კამერას შეიძლება გააჩნდეს სხვადასხვა გალღობის სისტემები.
0 გრადუსიანი ზონა 0 გრადუსიანი ზონა წარმოადგენს კამერას ან სათავსოს, სადაც შენარჩუნებულია 0 გრადუსი ტემპერატურა ტენიანობის მაღალი პროცენტით.
ამ ზონაში პროდუქტები ყველაზე დიდხანს ინარჩუნებს ბუნებრივ თვისებებს. ეს ფუნქცია საუკეთესოა, როცა თქვენ არა მაშინვე, არამედ გარკვეული პერიოდის შემდეგ გსურთ პროდუქტის მომზადება და არ გსურთ პროდუქტი გაიყინოს.
დამატებითი ფუნქციები გარდა No Frost სისტემისა, თანამედროვე მაცივრებს გააჩნიათ რიგი დამატებითი ფუნქციები:
ზოგადი რჩევები
ჩასაშენებელი მაცივრები
შესაძლებელია მაცივრის გარე პანელი მთლიანად ჩანდეს, ზოგიერთი მაცივარი კი სპეციალური კარით იკეტება და თვალსაჩინოა მხოლოდ ტემპერატურული მონაცემები და სხვა ინდიკატორები. შესაძლებელია მაცივრის მუშაობის კარების გაუღებლად, გარედან მართვა.
ჩასაშენებელი მაცივრები, ისევე როგორც ჩვეულებრივი მაცივრები სხვადასხვა ზომის არსებობობს - დიდგაბარიტიანი, საშუალო და მცირე, გაააჩნია რა ზომის და როგორი დიზაინის ინტერიერია სამზარეულოში.
თუ მაცივარი მცირე ზომის უნდა იყოს, შეიძლება ის ჩაშენდეს სიმაღლეში, ხოლო მის ქვემოთ დარჩენილი სივრცე გამოყენებული იქნეს კარადის გასაკეთებლად ან ჭურჭლის სარეცხი მანქანისთვის.
ამით შემოიფარგლება ასეთი მაცივრის ღირსებები. ჩასაშენებული მაცივარი თავისივე მოცულობის ანალოგებზე მეტად ძვირი ღირს. თანაც მისი სასარგებლო მოცულობა ორჯერ მცირეა, ვიდრე მის მიერ დაკავებული ადგილის მთლიანი მოცულობა.
რაც შეეხება ჩაშენების და ექსპლუატაციის წესებს, კარადაში უნდა გაკეთდეს ჭრილები რომ კომპრესორამდე ჰაერმა მიაღწიოს.
ღვინის მაცივრები, ღვინის კარადა-მაცივრები
როგორც ცნობილია, იმისათვის, რომ ღვინომ შეინარჩუნოს უნიკალური თვისებები, საჭიროა არა მარტო ტემპერატურის, არამედ ტენიანობის უზრუნველყოფა. სწორედ ამ მიზანს ემსახურება საოჯახო ტექნიკის რიგ მწარმოებელთა მიერ სპეციალური ღვინის შემნახველი მაცივრებისა და კარადების შექმნა.
ისევე როგორც ჩვეულებრივი მაცივრები, ასევე ღვინის შემნახველი კარადები განსხვავდებიან ერთმანეთისგან ზომებითა და შესაძლებლობებით. ამიტომ, ვისაც ერთი განსაზღვრული ჯიშის ღვინის სახეობა იზიდავს, სავსებით დააკმაყოფილებს ერთტემპერატურიანი მოდელები.
ღვინის მრავალფეროვანი ასორტიმენტის მოყვარულთ კი მულტიტემპერატურიანი მოდელები დასჭირდებათ. ასეთ კარადა-მაცივრებს მეტი შესაძლებლობა აქვს მრავალფეროვანი ღვინოების (თეთრი, შავი, ცქრიალა და შემაგრებული ღვინოები) სათანადოდ შენახვის თვალსაზრისით.
ფერი
კვლავ პოპულარულია კლასიკური თეთრი ფერი, თუმცა არსებობს მაცივრები ყვითელი, ლურჯი, სპილოსძვლისფერი, ვერცხლისფერი, ხის იმიტაციით, უჟანგავი ლითონის და ა.შ.
სასურველია თუ მაცივრის ფერი ეხამება სამზარეულოს ფასადს და მის სხვა ატრიბუტებს, გაზქურას, გამწოვს, ჭურჭლის სარეცხ მანქანას და ა.შ. ეს აბსოლიტურად ინდივიდუალურად გადასაწყვეტია.
ბრენდები, ექსპლუატაციის ვადა, გარანტია
თქვენი გემოვნება, საკითხის ცოდნა და ინტუიციაც კი, დაგეხმარებათ ერთნაირი ფუნქციების, მაგრამ სხვადასხვა მწარმოებელის მიერ დამზადებული ბრენდის არჩევაში. რადგან თითოეული ბრენდი სტანდარტული ფუნქციების გარდა გთავაზობთ საკუთარი ფუნქციების პაკეტს. ამ პაკეტში შესაძლოა შედიოდეს განსაკუთრებული, ექსკლუზიურ ფუნქციაც კი.
თანამედროვე მაცივრების ექსპლუატაციის ვადა 10-15 წელია. თუმცა ზოგიერთი მწარმოებელი უფრო სერიოზულ ვადებსაც ასახელებს.
როგორც პრაქტიკა აჩვენებს კარგი ხარისხის მაცივარი შეიძლება მოძველდეს მორალურად, რადგან ექსპლუატაციის ვადის გასვლის შემდეგ გამოვიდეს უფრო თანამედროვე, ახალი ფუნქციებით აღჭურვილი მაცივრები, თუმცა ეს ძველ მაცივარს არავითარ პრობლემას არ უქმნის მუშაობაში, იგი იმუშავებს და იმუშავებს მიუხედავად განსაზღვრული ექსპლუატაციის ვადისა.
მიუხედავად ექსპლუატაციის ვადის მაღალი მაჩვენებლისა, მწარმოებლები ძირითადად 1-2 წლიან გარანტიას იძლევიან.
წარმატებულ შენაძენს გისურვებთ!!!
|
ამ ბლოგში თქვენ მიიღებთ ამომწურავ ინფორმაციას თუ როგორ შეარჩიოთ თქვენთვის სასურველი ელექტრო ტექნიკა
მაცივარი
Subscribe to:
Posts (Atom)
No comments:
Post a Comment